Αθηνά Μακρατζάκη

To πολύτιμο δώρο της ψυχοθεραπείας: το όστρακο και το μαργαριτάρι

Αρθρογραφία

Ο δρόμος που ξεκινάμε

όταν αποφασίζουμε να ξεκινήσουμε ψυχοθεραπεία, μοιάζει με τη δημιουργία ενός μαργαριταριού από ένα στρείδι.

Αρθρογραφία

Η ψυχοθεραπεία είναι μια ψυχολογική θεραπεία μέσω του λόγου, που στηρίζεται στη σχέση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου για να προκαλέσει αλλαγές στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά.

Παραπάνω από 200 είδη θεραπειών δια του λόγου έχουν περιγραφεί, οι περισσότερες από τις οποίες μοιράζονται κάποιες συγκεκριμένες θεμελιώδεις αρχές. Αυτές συμπεριλαμβάνουν την ύπαρξη μιας θεραπευτικής σχέσης, την εξήγηση του πώς λειτουργεί η θεραπεία, την ενστάλαξη ελπίδας, την ανταλλαγή πληροφοριών, την έκφραση συναισθημάτων και τη δυνατότητα στον θεραπευόμενο  να κατανοήσει τον εαυτό του παράλληλα με την εκμάθηση νέων συμπεριφορών.

Δείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Ο δρόμος που ξεκινάμε όταν αποφασίζουμε  να ξεκινήσουμε ψυχοθεραπεία, μοιάζει με τη δημιουργία ενός μαργαριταριού από ένα στρείδι.

Όταν ένας κόκκος άμμου παγιδευτεί μέσα στο στρείδι, αυτό είναι ενοχλητικό, και το στρείδι απαντά σε αυτή την ενόχληση δημιουργώντας  μια λεία σκληρή προστατευτική επίστρωση. Αυτό προσφέρει ανακούφιση, και τελικά δημιουργείται ένα όμορφο μαργαριτάρι.

Κατά τον ίδιο τρόπο, η ψυχοθεραπεία μπορεί να γίνει ο σπόρος για την αλλαγή μας, η οποία θα φυτρώσει από το έδαφος της συναισθηματικής δυσκολίας.