Αθηνά Μακρατζάκη

Πώς επιλέγουμε ειδικό ψυχικής υγείας;

Αρθρογραφία

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ

σε τι διαφέρουν ένας Ψυχολόγος, ένας  Ψυχοθεραπευτής, ένας Σύμβουλος  και ένας Ψυχίατρος;

Αρθρογραφία

 Πολλές φορές στην καθημερινότητα, πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν το ρόλο του ψυχολόγου και του ψυχιάτρου θεωρώντας πως είναι το ίδιο.

Το να μάθουμε να διαχωρίζουμε αυτές τις ειδικότητες, θα μας βοηθήσει στο να επιλέξουμε και τον κατάλληλο ειδικό για τις δυσκολίες μας.

Πότε λέμε ότι κάποιος είναι ψυχολόγος; Ένας ψυχολόγος στην Ελλάδα, κατέχει αυτό τον τίτλο εφόσον έχει αποφοιτήσει από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (δημόσιο Πανεπιστήμιο), ή έχει ολοκληρώσει τις σπουδές στο εξωτερικό σε αντίστοιχο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και το πτυχίο του έχει περάσει από διαδικασία αναγνώρισης στην Ελλάδα. Οι κάτοχοι του τίτλου ενός Ψυχολόγου, είναι και κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου.  Ένας ψυχολόγος, μπορεί στη συνέχεια να κάνει  μεταπτυχιακές σπουδές και έτσι να ειδικευτεί σε κάποια κατεύθυνση πάνω στην ψυχολογία (πχ κλινικός ψυχολόγος/ ψυχολόγος υγείας/ σχολικός ψυχολόγος/ παιδοψυχολόγος).

Τι κάνει ένας ψυχολόγος; Ο ρόλος του Ψυχολόγου είναι ευρύς, και εστιάζεται σε διαφορετικά πεδία ανάλογα με την κατεύθυνση που ακολουθείται. Ένας ψυχολόγος ασχολείται για παράδειγμα με την αξιολόγηση, τη διάγνωση, την ψυχολογική υποστήριξη ή τη συμβουλευτική πάνω σε τομείς όπως η  ψυχοπαθολογία,  η υγεία, το σχολικό πλαίσιο, το εργασιακό περιβάλλον, η πρόληψη της  ψυχικής υγείας ή η κάλυψη κοινωνικών αναγκών. Ένας ψυχολόγος στην Ελλάδα, δεν είναι αρμόδιος να συνταγογραφεί φαρμακευτική αγωγή.

Ποιος είναι ο ψυχοθεραπευτής; Ο ψυχοθεραπευτής σε σχέση με τον ψυχολόγο, είναι ό,τι και ο γιατρός σε σχέση με τον χειρουργό. Όπως ένας γιατρός αξιολογώντας το πρόβλημά μας μπορεί να μας παραπέμψει σε μια μέθοδο που θα μας βοηθήσει (πχ φάρμακα/ χειρουργείο) έτσι και ο ψυχολόγος αξιολογώντας τη δυσκολία μας μπορεί να μας παραπέμψει σε μια αντίστοιχη μέθοδο που θα μας βοηθήσει (πχ φάρμακα/ ψυχοθεραπεία). Με τον ίδιο τρόπο που κάποιος άνθρωπος με ιατρικό πρόβλημα μπορεί να χρειαστεί να πάει σε έναν γιατρό χειρουργό, έτσι και ένας άνθρωπος με δυσκολίες ψυχικής υγείας μπορεί να χρειαστεί να πάει σε έναν ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή.

Τι κάνει ένας ψυχοθεραπευτής; Η δουλειά με έναν ψυχοθεραπευτή είναι πιο συστηματική και εστιασμένη στις δυσκολίες ενός θεραπευόμενου (ενήλικα ή παιδιού), και βοηθά στην αλλαγή του τρόπου σκέψης, των συναισθημάτων και συνολικά της συμπεριφοράς που προβληματίζει το θεραπευόμενο.

Στην Ελλάδα οι ψυχοθεραπευτές είναι απόφοιτοι ιδιωτικών σχολών, συνήθως τετραετούς εκπαίδευσης,  οι οποίοι εκπαιδεύονται πάνω σε κάποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. Νομοθετικά ο τίτλος του Ψυχοθεραπευτή δεν έχει κατοχυρωθεί ακόμα στην Ελλάδα. Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις στην ψυχοθεραπεία, οι πιο γνωστές από τις οποίες είναι η  γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία (μπορεί να την έχετε ακούσει και ως CBT που προέρχεται από τον αγγλικό όρο Cognitive Behavioral Therapy), η συστημική θεραπεία, η υπαρξιακή θεραπεία, και η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία.

Ποιος είναι ο ψυχίατρος; Ο ψυχίατρος είναι εκείνος που έχει κάνει σπουδές σε Ιατρική Σχολή Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και έχει επιλέξει να ειδικευτεί στην Ψυχιατρική. Ασχολείται με ανθρώπους που έχουν δυσκολίες ψυχικής υγείας, και είναι ο αρμόδιος να διαγιγνώσκει και να συνταγογραφεί , όταν το κρίνει απαραίτητο, φαρμακευτική αγωγή για διάφορες δυσκολίες ψυχικής φύσεως –από απλές μέχρι πιο σύνθετες. Ένας ψυχίατρος εφόσον έχει κάνει πρόσθετες σπουδές ως ψυχοθεραπευτής, μπορεί να κάνει και συνεδρίες ψυχοθεραπείας με έναν θεραπευόμενο.

Ποιος είναι ο Σύμβουλος ψυχικής υγείας; Ένας Σύμβουλος ψυχικής υγείας έχει αποφοιτήσει από Ιδιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, και νομοθετικά δεν κατέχει τον τίτλο του Ψυχολόγου καθώς επίσης δεν διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου. Ο ρόλος του είναι συμβουλευτικός και υποστηρικτικός πάνω σε διάφορες δυσκολίες ενός συμβουλευόμενου.

Τι να προσέξουμε όταν επιλέγουμε ειδικό ψυχικής υγείας;

Eίναι πολύ σημαντικό όταν πάρουμε την απόφαση να αναζητήσουμε και να επιλέξουμε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, να έχουμε στο μυαλό μας τις ακόλουθες ερωτήσεις προς διερεύνηση:

  • Ποιο είναι το αντικείμενο των σπουδών του ειδικού; Ποια είναι η κατάρτισή του;
  • Διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος;
  • Έχει εξειδίκευση σε κάποια θεραπευτική προσέγγιση;
  • Έχει εμπειρία και εξειδίκευση πάνω στη δυσκολία που έχουμε;
  • Πόσο χρόνο αναμένεται να διαρκέσει η θεραπεία, και σε πόσο χρονικό διάστημα αναμένεται να υπάρξει βελτίωση και ανακούφιση;