Αθηνά Μακρατζάκη

Η μελαγχολία της επιστροφής στο σχολείο

Αρθρογραφία

Πολλά παιδιά έρχονται αντιμέτωπα

με τη μελαγχολία της επιστροφής στους καθημερινούς ρυθμούς και τις σχολικές υποχρεώσεις

Αρθρογραφία

Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να γίνει περισσότερο ομαλή η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο;

Καθώς διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού και των σχολικών διακοπών, πολλοί γονείς και πολλά παιδιά έρχονται αντιμέτωποι με τη μελαγχολία της επιστροφής στους καθημερινούς ρυθμούς και τις σχολικές υποχρεώσεις. Αυτή η περίοδος του χρόνου μπορεί να είναι στρεσογόνα τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς.

Καθώς οι γονείς προσπαθούν να διαχειριστούν ζητήματα της δουλειάς αλλά και του σπιτιού, μπορεί κάποιες φορές να παραβλέπουν τη νερικότητα ή το αγχος των παιδιων στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς.

Τα παιδιά πολύ συχνά είναι ικανά να διαχειριστούν την αλλαγή  και οι γονείς μπορούν να τα βοηθήσουν σε αυτό ενισχύοντας την ψυχική τους ανθεκτικότητα και ενθαρρύοντάς τα να μοιραστούν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για την επιστροφή στις σχολικές υποχρεώσεις.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε ώστε να γίνει περισσότερο ομαλή η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο;

  • Προετοιμαστείτε για την πρώτη ημέρα της επιστροφής: λίγε μέρες πριν το ξεκίνημα του σχολείου, μπείτε σε μια ρουτίνα που θα μοιάζει με αυτή που θα έχετε όταν ξεκινήσουν τα σχολεία. Προσπαθείστε να διαμορφώσετε μια ρουτίνα στον ύπνο ώστε να μην ξαφνιαστείτε από το πρωινό ξύπνημα. Οργανώστε μαζί κάποιες σχολικές ανάγκες (πχ τη σχολική τσάντα, τα σχολικά είδη, το φαγητό ή τα χρήματα που πρέπει να έχει το παιδί) ώστε οι πρώτες ημέρες να κυλήσουν πιο ομαλά. Επίσης, για τα παιδιά μικρότερη ηλικίας ή για εκείνα που ξεκινούν πρώτη φορά το σχολέιο, μια επίσκεψη στο σχολικό κτίριο  και την αίθουσα  θα βοηθήσει το παιδί να μειώσει το άγχος για το άγνωστο.
  • Γνωρίστε τη γειτονιά σας: Εάν το παιδί πρόκειται να ξεκινήσει να πηγαίνει σε καινούριο σχολείο, περπατήστε μαζί το τετράγωνο και προσπαθήστε να το βοηθήσετε να γνωριστεί με τα παιδιά της γειτονιάς. Μπορείτε να κανονίσετε μια ημέρα παιχνιδιού ή εάν έχετε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας προσπαθήστε να μάθετε ποια είναι τα αφαλή σημεία που  συχνάζουν τα συνομήλικα παιδιά (πχ χώρος δραστηριοτήτων, πάρκο).
  • Μιλήστε στο παιδί: Το να ρωτήσετε τα παιδιά για τους φόβους και τις ανησυχίες τους σχετικά με την επιστροφή στο σχολείο, θα τα βοηθήσει να μοιραστούν την πίεση που ενδεχομένως αισθάνονται. Προσπαθείστε να εστιάσετε στο τι τους άρεσε στην προηγούμενη σχολική χρονιά και δείτε μαζί πώς μπορούν αυτές οι θετικές εμπειρίες να μεταφερθούν και στη φετινή σχολική τάξη.
  • Συναισθανθείτε το παιδί: Μια αλλαγή μπορεί να είναι δύσκολη αλλά και ενθουσιώδης. Ενημερώστε το παιδί ότι γνωρίζετε για το τι περνάνε και πώς θα είστε εκεί για να τα βοηθήσετε σε όλη τη διαδικασία. Παρόλο που η ευερεθιστότητα είναι αναμενόμενη, τονίστε το ότι κάτι που είναι διαφοετικό δεν είναι απαραίτητα και κακό. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να  αντιμετωπίσει τους φόβους του παρά να τους αποφύγει.
  • Πάρτε μέρος και ζητήστε βοήθεια: Το να γνωρίσετε το σχολείο αλλά και συνολικά τη σχολική  κοινότητα όπου το παιδί κινείται, θα σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα  την καθημερινότητα του παιδιού και να το υποστηρίξετε πιο αποτελεσματικά. Εάν αισθάνεστε ότι εσείς ή το παιδί δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε μόνοι σας  το άγχος για τη νέα σχολική χρονιά, η επαφή με έναν ειδικό ψυχικής υγείας -όπως είναι ένας ψυχολόγος- θα σας βοηθήσει στο να αντεπεξέλθετε περισσότερο λειτουργικά.