Αθηνά Μακρατζάκη

H ψυχολογία των Χριστουγέννων

Αρθρογραφία

7 βήματα

για να διαχειριστούμε καλύτερα το στρες των ημερών

Αρθρογραφία

Συχνά οι ημέρες των Χριστουγέννων είναι μια ιδιαίτερη αλλά και στρεσογόνος περίοδος για αρκετούς ανθρώπους

Tα Χριστούγεννα έχουν μελετηθεί επιστημονικά εκτενώς, κυρίως για τους πολλούς και διαφορετικούς τρόπους που ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται, βιώνει, ή υπομένει αυτή την περίοδο.

Τα Χριστούγεννα επηρεάζουν τον ανθρώπινο νου και τη διάθεσή μας με πολλούς τρόπους. Μπορεί να προκαλέσουν χαρά, νοσταλγία, ενθουσιασμό, ταραχή και στρες- καμιά φορά ταυτόχρονα.

 Οι μελέτες που είναι σχετικές με τον  αντίκτυπο των Χριστουγέννων πάνω στην ευημερία, έχουν δείξει διάφορα αποτελέσματα.

Κάποια δεδομένα από Ευρωπαϊκές Κοινωνικές Έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι αναφέρουν χαμηλότερη συναισθηματική ευημερία τα Χριστούγεννα. Άλλες έρευνες δείχνουν πως οι δείκτες αυτοκτονικότητας μειώνονται αυτή την περίοδο καθώς και ότι κατά τα Χριστούγεννα φαίνεται να παρατείνεται η διάρκεια ζωής ανθρώπων  με σοβαρή ασθένεια, σε σχέση με ασθενείς που βρίσκονται σε κάποια άλλη περίοδο του έτους. Από την άλλη, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων  περισσότεροι άνθρωποι παθαίνουν καρδιακές προσβολές, όπως έχει παρατηρηθεί σε νοσοκομειακές μονάδες επειγόντων περιστατικών σε χώρες με μεγάλα συστήματα υγείας (Ηughes, 2018).

Συχνά οι ημέρες των Χριστουγέννων είναι  μια ιδιαίτερη αλλά και στρεσογόνος περίοδος για αρκετούς ανθρώπους.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να βιώσουμε λιγότερο στρες τα Χριστούγεννα;

Ακολουθούν 7 βήματα για να διαχειριστούμε καλύτερα αυτές τις ημέρες:

  • Μοιραστείτε τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα: Την περίοδο των Χριστουγέννων ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορες επιθυμίες και σχέδια, από την αγορά δώρων έως τη διακόσμηση, την προετοιμασία φαγητού και την οργάνωση της διασκέδασης. Είναι σημαντικό να μην αναλάβετε εσείς όλες τις υποχρεώσεις  αλλά να τις μοιραστείτε ώστε να μην σας κατακλύσουν.
  • Ξεχάστε το «τέλειο»: Συχνά έχουμε υψηλές προσδοκίες από την περίοδο των Χριστουγέννων και το πώς πρέπει να είναι. Είναι σημαντικό να απλουστεύσετε τις προσδοκίες που έχετε από τον εαυτό σας αλλά και από τους άλλους. Θα βοηθήσει να βάλετε στο πρόγραμμα το ενδεχόμενο να κάνετε λιγότερα αυτό το χρόνο και να μην πιεστείτε για να παρευρεθείτε σε όλα τα κοινωνικά καλέσματα ή να ανταποκριθείτε σε όλες τις υποχρεώσεις. Όταν θέλουμε να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί και άμεσα, αναπόφευκτα θα έρθουμε αντιμέτωποι με υψηλότερα επίπεδα στρες, άγχους και απογοήτευσης.
  • Κάντε τα πράγματα με το δικό σας τρόπο: Οι εορταστικές συνήθειες που συμπεριλαμβάνουν την οικογένεια αλλά και την κοινότητα, είναι ωφέλιμες για την αίσθηση σύνδεσης, τη διάθεση και την ευημερία μας. Ωστόσο, αυτό δε συμβαίνει με όλες τις οικογένειες. Οι οικογενειακές διαφωνίες και διαφορές μπορεί να ενισχυθούν αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα εάν πιστεύουμε ότι τις ημέρες των Χριστουγέννων πρέπει να τις περνάμε μαζί με την οικογένεια, παρόλο που όλο τον υπόλοιπο χρόνο μπορεί να μην περνάμε χρόνο μαζί με τα υπόλοιπα μέλη. Εάν γνωρίζετε ότι τη μέρα των Χριστουγέννων η οικογένειά σας συνήθως δημιουργεί εντάσεις, σκεφτείτε να κάνετε τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Για παράδειγμα μπορείτε να αλλάξετε τοποθεσία συνάντησης, να οργανώσετε ένα ταξίδι, ή να μειώσετε το χρόνο παραμονής σας στο τραπέζι.
  • Αναγνωρίστε και δεχτείτε τα συναισθήματά σας:  Η περίοδος των Χριστουγέννων μας φέρνει αντιμέτωπους με πολλά και διαφορετικά συναισθήματα. Μπορεί να είμαστε χαρούμενοι, λυπημένοι, αγχωμένοι, να νιώθουμε μοναξιά ή νοσταλγία. Εάν χρειαστεί, πάρτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας για να παρατηρήσετε, να ονομάσετε και να καταλάβετε το συναίσθημά σας (ακόμα και ένα ενδεχόμενο πένθος).   Είστε θυμωμένοι; Ανήσυχοι; Λυπημένοι; To να αναγνωρίζετε τα συναισθήματά σας και να το αποδεχτείτε, θα σας βοηθήσει να συνεχίσετε και να μπορείτε να είστε περισσότερο ήρεμοι κατά την εορταστική περίοδο.
  • Πάρτε χρόνο για τον εαυτό σας:  Η περίοδος των εορτών είναι μια καλή ευκαιρία για να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Ανάμεσα στις υποχρεώσεις, βρείτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας για να βγείτε με έναν φίλο, να δείτε μια ταινία, να κάνετε μια εκδρομή, ή να διαβάσετε ένα βιβλίο. Φερθείτε στον εαυτό σας όπως θα κάνατε με έναν καλό σας φίλο που είναι αγχωμένος και σε ένταση.
  • Παραμείνετε στο παρόν: Προσπαθήστε να δώσετε την προσοχή σας σε αυτό που συμβαίνει κάθε στιγμή στο παρόν. Μην ανατρέχετε στο επόμενο βήμα, και προσπαθήστε να απολαύσετε αυτό που έχει να σας προσφέρει η κάθε στιγμή (πχ το φαγητό που τρώτε, το χαμόγελο ενός παιδιού, κάποια αστεία στιγμή, μια ωραία διακόσμηση).
  • Μην απομονωθείτε: Εάν είστε μόνοι σας τις γιορτές, επικοινωνήστε με άλλους ανθρώπους. Εάν δεν είναι εφικτό να είστε με κάποιον, μπορείτε να προσφέρετε εθελοντικά τη βοήθειά σας σε άλλους ανθρώπους που το χρειάζονται. Σε κάθε περίπτωση, εάν αισθανθείτε ότι η διάθεσή σας έχει πέσει σημαντικά ,  σας κατακλύζουν αρνητικές σκέψεις και δεν είστε σε θέση να αντλήσετε ευχαρίστηση και ικανοποίηση από την καθημερινότητα για αρκετές ημέρες, καλό είναι να ενημερώσετε έναν κοντινό σας άνθρωπο και να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό που θα μπορέσει να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σας.